Herkese merhabalar, bugün sizlerle maruz kaldığımız stres seviyesi ile beslenme şeklimiz ya da tükettiğimiz gıdalar arasında ki ilişkiyi inceleyeceğiz. Stres düzeyimizin değişimi ile beslenme alışkanlıklarımızın arasındaki ilişki değişim göstermektedir. Normal beslenme rutinlerimizden ayrışarak artmakta ya da azalmakta olduğu gözlemlenmiştir.
Beslenme ve Yeme Bozuklukları
Stresli hissetmenin farklı şekillerde ve kötü beslenme alışkanlıklarına yol açabileceği gözlemlenmektedir. Fiziksel görünüşü ile ilgili kendisini kötü hisseden bazı bireyler istedikleri forma girebilmek için oldukça sağlıksız yaşama ve beslenme alışkanlıklarına sahip olabiliyor. Hatta bu durum bazı zamanlarda yeme bozuklukları dediğimiz klinik boyutlara dönüşmektedir.
Anoreksiya ve Bulimia Nervoza
Anoreksiya, bireyler kilo almayı önlemek veya kilo vermeye devam etmek için genellikle yedikleri yiyecek miktarında ciddi kısıtlamalara gitmektedirler. Bulimia ise kişinin tıkınırcasına yemek yedikten sonra tükettiği besinleri kusarak ya da aşırı egzersiz yaparak, uzun süre yemek yememe şeklinde ilerleyen bir bozukluktur . Her iki yeme bozukluğunda da bireyler kendi bedenleriyle ilgili memnuniyetsizliklerinden ötürü yoğun stres vb. durumlar yaşamaktadırlar. Bunu önleyebilmek için de sağlıklı olmayan birtakım yollara başvurmaktadırlar.
Dengeli Beslenme
Beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirirken her bir besin grubunu yeterli miktarda tüketip tüketmediğinizi sorgulamalısınız. Eğer dengeli besleniyorsanız karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineral ve su gibi farklı besin maddelerinden yeterli miktarda ve ihtiyaçlarınıza yönelik tüketiyor olmalısınız.
Beslenme alışkanlıklarının stres ile ilişkili olumsuz sonuçlarını deneyimlememek için dengeli beslenmek yeterli değildir. Stres ve beslenme ile ilgili uzman yardımı almalısınız. Uzmanlara danışarak bu gereksinimleri doğru bir şekilde yerine getirebilirsiniz.
Doğru Bilginin Önemi
Fiziksel görünüşünüzün sağlıklı ve ideal olması birçok açıdan önemlidir. Fakat beslenme alışkanlıklarına ve dış görünüşünüze olduğundan daha fazla vurgu yapmak sağlıksız sonuçlara da neden olabilir. Tıbbi olarak sağlıklı kiloda olan bazı bireyler medya ve popüler kitapların etkisinde kalarak kendi görünüşleriyle ilgili gerçekçi olmayan bazı düşüncelere sahip olabilmektedir.
Fakat bireyler bu gibi kanallardan edindikleri yanlış bilgiler doğrultusunda harekete geçerlerse kendileri için sağlıklı olmayan beslenme programlarına uyabilirler.
Stres ve Vitaminler
Stres ile ilişkili olan başka bir besin maddesi ise vitaminlerdir. Stres ile mücadele esnasında gerekli bir stres hormonu olan kortizolün salgılanması için bazı vitaminlere ihtiyaç vardır. Eğer uzun bir süredir stresli isek vücudumuza aldığımız vitaminler, kortizol gibi hormonların salgılanmasına harcandığı için tükenir. Özellikle de B ve C vitaminleri önemli etkiye sahiptir. Bu vitaminlerdeki eksiklik kaygı, depresyon, uykusuzluk, mide bulantısı ve kas zayıflığı gibi çeşitli fiziksel ve psikolojik rahatsızlıklara sebep olabilmektedir.
Ne Yapmalıyız?
O halde öğünlerimizde her besin maddesinden yeterli ve dengeli bir şekilde tüketmeli ve dış görünüşümüzle ilgili gerçekçi bir bakış açısına sahip olmalıyız. En önemlisi de sağlığımızla ilgili daha etkili ve kişisel önerilere ulaşabilmek için uzmanlara danışarak adım atmalıyız.