‘Boş tarlalara destek yerine çiftçi desteklenmeli’

Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen, boş tarlalar yerine gerçekten üretim yapan çiftçinin desteklenmesi için mazot ve gübre destek ödeme modelinin dekara göre değil, üretim miktarına göre verilmesi gerektiğini söyledi.

‘Boş tarlalara destek yerine çiftçi desteklenmeli’

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilmesi beklenen 2021 mazot gübre desteğinin ne zaman hesaplara yatırılacağını açıkladı. Çiftçinin uzun zamandır beklediği destekler hesaplarına yatırılmaya başlandı. Mazot ve gübre desteği ödemeleri T.C kimlik numarasının son hanesine göre yapılıyor. Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için dekar başına 22 lirası mazot, 20 lirası gübre olmak üzere 42 lira destek sağlanacak.

SEVİLGEN’DEN ÖDEME YÖNTEMİNE TEPKİ!

Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen, boş tarlalara destek yerine üretimde faal olan çiftçinin desteklenmesi için mazot ve gübre destek ödemelerinin dekar başına değil, üretilen ürün veya fatura karşılığı olması gerektiğini söyledi.
Sevilgen, “Çiftçiye verilen destek dönüm veya dekar bazında olmayıp çiftçinin ürettiğini belgeleyen ton veya devlete göstermiş olduğu adına kayıtlı fatura karşılığında olmalı. Böylelikle boş tarlaya verilen destekler yerine gerçekten üretim yapan çiftçilerimize destek olunur, bir nebze de kayıt dışı yani faturasız satışın önüne geçmiş oluruz. Hem gerçek üretici hem de devletimiz kazanır” dedi.

İŞTE SAĞLANACAK BÜTÜN DESTEKLER

Buna göre, ÇKS’ye dahil çiftçilere Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında, dekar başına buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için 22 lirası mazot ve 20 lirası gübre olmak üzere toplam 42 lira, çeltik, kütlü pamuk için 68 lirası mazot ve 8 lirası gübre olmak üzere 76 lira, nohut, kuru fasulye, mercimek için 24 lirası mazot ve 8 lirası gübre olmak üzere toplam 32 lira, kanola, aspir için 20 lirası mazot ve 8 lirası gübre olmak üzere 28 lira, patates, soya için 30 lirası mazot ve 8 lirası gübre olmak üzere 38 lira, yağlık ayçiçeği için 29 lirası mazot ve 8 lirası gübre olmak üzere 37 lira, dane mısır için 27 lirası mazot ve 8 lirası gübre olmak üzere 35 lira, kuru soğan, yem bitkileri için 19 lirası mazot ve 8 lirası gübre olmak üzere 27 lira, yaş çay, fındık için 18 lirası mazot ve 8 lirası gübre olmak üzere 26 lira, zeytin ve diğer ürünler için 17 lirası mazot ve 8 lirası gübre olmak üzere 25 lira destek verilecek. Nadas için de dekar başına 8 liralık mazot desteği sağlanacak.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER