Alanya Kaymakamlığı, Alanya Milli Eğitim Müdürlüğü ve Alanya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) iş birliğinde başlatılan 'Uluslararası Medya Akademi Projesi'nin Eczacı Güzin-Velittin Bekrioğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde startı verildi. Projenin açılış konuşmasını Alanya Kaymakamı Fatih Ürkmezer, Alanya Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yılmaz ve AGC Başkanı ve Akdeniz Gazeteciler Federasyonu (AGF) Genel Başkanı Gaye Coşkun yaptı. Programa AGC geçmiş dönem başkanı ATV Sahibi Servet Sipahioğlu, Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Taş, Türkiye Spor Yazarları Derneği Antalya Şube Başkanı Şifa Çiçek, Burdur Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kürşat Tuncel ve Anadolu Ajansı Antalya Bölge Müdürlüğü Başmuhabiri Yasin Tuncer konuşmacı olarak katıldılar.
“PROJE 12 BÖLÜMDEN OLUŞUYOR”
Projenin ortaya çıkışını anlatan Gaye Coşkun, “Projemiz 12 bölümden oluşuyor. Gazetecilik mesleğinde karşılaşabileceğiniz, merak edeceğiniz ya da sizin mutlaka bilmeniz gereken tüm konuları bulmaya çalıştık. Günümüz medya yayıncılığından yani internet gazeteciliğinden televizyon yayıncılığına, gazete haberciliğinden radyo yayıncılığına, reklamcılık tasarım haber tekniklerine, röportaj tekniklerinden magazin haberciliğine, fotoğrafçılığa, görsel tekniğe kadar her konuyu belirledik ve bu alanda çalışma hazırladık” dedi.
“HEM YERELDE HEM DE ÖZELDE ETKİLİ BİR PROJE”
İlçe Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yılmaz ise, “9. ve 10. sınıftaki öğrencilerin bu bölüme ilgi göstermelerini özellikle istiyoruz. Biz gazeteciliğin okulunda öğrenilmesini isteriz. Bu da bu adımlardan birisi. Genç Kalemler Projesi de bu projeye katkı sunan bir önemli bir öge. Tabii ki sayın kaymakamımız her defasında olduğu gibi bu iki projemizin de çok destek oldu. Projemizin hayırlı olmasını diliyorum. Projenin hem yerelde hem de özelde etkilerini görmek için burada olacağız” diye konuştu.
“MEDYA BİLGİLİ VE BİLİNÇLİ KULLANILSIN”
Kaymakam Ürkmezer de, “Çocuklarımızın hayata hazır hale gelmesi ve o mesleğe duydukları ilginin, şimdiden edindikleri bilgi ve tecrübeyle ömür boyu yanlarında gelmesini hedefliyoruz. Sadece gazeteciler cemiyetimize değil, birden fazla STK ile çok farklı branşlarda eğitim gören çocuklarımızın bilgi, görgü ve tecrübelerini arttırmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. Çocuklarımızı, gençlerimizi medya sektörünün içinde de görürsek biz de en azından küçük bir katkımız var diye görmüş ve hissetmiş olacağız. Alanya zaten bir uluslararası bir kent. Artık sosyal medya dediğimiz unsurlar bir medya enstrümanı haline geldi ve bu ülkelerdeki insanlar da o sosyal medya unsurlarını kullanarak haber veriyor. Gençlerimizde bütün sosyal medya unsurlarını çok etkili bir şekilde kullanıyorlar. Ama biz istiyoruz ki bu gençlerimiz bunu bilinçli yapsın, bilgili yapsın ve en iyisini yapsın. Burada edindiğiniz tecrübe bir ömür boyu sizlerle kalacak. Medya sektöründe de yetişmiş ara eleman ve nitelikli eleman eksiği söz konusu” ifadelerini kullandı.
“GAZETECİLİK KUTSAL BİR MESLEK”
Projeye katılarak gençlerle deyimlerini paylaşan Alanya’nın ilk yerel televizyonunu kuran ve 30 yıldır yayınlarını sürdüren Alanya Televizyonu Sahibi, AGC geçmiş dönem başkanlarından Servet Sipahioğlu, gazetecilik mesleğinde yaşadıklarından bahsederek, “Gazeteciliğe 80’li yılların ortasında başladım. Çok güzel çalışmalarımız oldu. Memleketimize, ülkemize ne gibi destekler yapabiliriz şeklindeki düşüncemizle beraber gerek şehrimizin, gerek ülkemizin gerek eğitiminde, sağlığında, hukukunda, adaletinde denetim konusunda büyük işler yaptığımıza inanıyoruz. Gazeteciliğin çok zor tarafları var. Maddi destek mesleğe ihtiyaçları vardır. Ben bu projenin son derece önemli olduğunu belirtmek istiyorum. Bir de gazeteciliği sevdirmek için okulumuzun yapmış olduğu bu çalışmayı çok önemsiyorum Kardeşlerimize, öğrencilerimize lütfen gazetecilik sektörüne olan ilginizi arttırın, benimseyin" diye konuştu.
“DOĞRU İLETİŞİM ÇOK ÖNEMLİ”
Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı, Akdeniz Gazeteciler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve RATEM Genel Başkan Vekili İdris Taş ise, konuşmasında doğru iletişimin önemine yeni nesil yayıncılığa dikkat çekti. Taş, “Doğru iletişim hakikaten çok kıymetli. Dünya galakside bir mahalle oldu. Telefonlar küçülüyor, mikrofonlar, her şey küçülüyor. Cep telefonuyla canlı yayınlar yapıyoruz. Yeni nesil yayıncılık bu şekilde. Televizyonun daha on yıl ömrü var. Radyo ise bu ses olduğu müddetçe sonsuza dek radyo yayıncılığı devam edecek. Çünkü ses devam ederse radyo yayını devam eder. Sosyal medyayı etkili kullanmamız gerekiyor. Ne iş yaparsak yapalım alın teriyle birleştirip yüksek çözünürlüklü bir meslek sahibi olmak zorundayız” dedi. Ardından Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı, Akdeniz Gazeteciler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve RATEM Genel Başkan Vekili İdris Taş, Burdur Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kürşat Tuncel, Türkiye Spor Yazarları Derneği Antalya Şube Başkanı, Antalya GC Başkan Yardımcısı Şifa Çiçek, Anadolu Ajansı Antalya Bölge Müdürlüğü Başmuhabiri Yasin Tuncer gazetecilik mesleğini hakkında deneyimlerini paylaştı.