Sürdürülebilir Turizm Sıfır Atık Bilgilendirme Semineri ALTSO'da gerçekleştirildi

ALTSO tarafından Sürdürülebilir Turizm Sıfır Atık Bilgilendirme semineri gerçekleştirildi.

Sürdürülebilir Turizm Sıfır Atık Bilgilendirme Semineri ALTSO'da gerçekleştirildi

Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Başkanı Eray Erdem de seminere katılarak, üyelerden ve vatandaşlardan gelen talepler doğrultusunda eğitim faaliyetlerine devam edeceklerini açıkladı. ALTSO Konferans Salonu’nda düzenlenen seminere, konuşmacı olarak ise Çevre Yüksek Mühendisi Koordinatör Aşkın Kellecioğlu katıldı. 

ERDEM: “SIFIR ATIK UYGULAMASI ÇOK ÖNEMLİ”

Seminerde kısa bir konuşma yapan ALTSO Başkanı Eray Erdem, yaşanabilir bir dünya ve sürdürülebilir bir turizm açısından “Sıfır Atık” uygulamasının çok önemli olduğunu belirterek, “Dünya genelinde her yıl yaklaşık 1.5 Trilyon Dolarlık gıda çöpe atılıyor. 3.5 milyara yakın insanın sağlıklı beslenemediği, 850 milyon insanın gıdaya erişemediği dünyada sadece israfı önleyerek bile bu kitlenin gıdaya erişimi sağlanabiliyor. Türkiye’de yılda 18 milyar dolarlık gıdanın israf edildiği açıklandı” dedi.


ALTSO BaşkanI Erdem, sıfır atık uygulamasının yararlarını ise turizm sektörü ve çevresel olarak şu şekilde açıkladı: “Sıfır atık sürdürülebilir turizm açısından oldukça önemlidir. Sıfır atık projesinin yararları ise şunlardır; verimliliğin artması, temiz ortam kaynaklı olarak performansın artması, israfın önüne geçildiğinden maliyetlerin azaltılması, çevresel risklerin azalmasının sağlanması, çevre koruma bilincinin kurum bünyesinde gelişmesine katkı sağlandığından çalışanların “Duyarlı Tüketici” duygusuna sahip olmasının sağlanması, ulusal ve uluslararası pazarlarda kurumun “Çevreci” sıfatına sahip olmasının sağlanması, bu sayede saygınlığının arttırılmasıdır.”


SIFIR ATIK HANGİ SEKTÖRLERİ İLGİLENDİRİYOR?

Konuşmacı Kellecioğlu, otel, apart otel, hastane, AVM ile 400 M2’ yi geçen, 50 ve üstü çalışanı olan tüm işletmelerin ‘sıfır atık’ ile yakından bağlantısı olduğunu belirterek, Sıfır Atık Yönetmeliği’nin 12 Temmuz 2019 tarihinde Şehircilik Çevre ve İklim Bakanlığı tarafından yayımlandığını açıkladı. 

Şehircilik Çevre ve İklim Bakanlığı uygulaması olan entegre çevre bilgi sistemi üzerinden sıfır atık bilgi sistemine kayıt ve başvuru yapmayan bina/yerleşkelerin ivedilikle belge alma sürecini tamamlaması gerektiğine dikkat çeken Kellecioğlu, aksi durumun tespiti halinde ise 2872 sayılı (5491 sayılı Kanunla değişik) Çevre Kanunu uyarınca idari yaptırım uygulanacağını vurguladı. Kellecioğlu seminerin devamında, sürdürülebilir turizm, sıfır atık konularında katılımcılara ayrıntılı bilgi vererek, gelen soruları cevapladı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER