Erkan Demirci’den e-Skuter açıklaması

Alanya ve Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Erkan Demirci, “Alanya Belediyesi’nin ilçe sınırlarında e-Skuter kullanımının yasaklanması talebine ilişkin izlenecek yolla ilgili görüş ve değerlendirilmesi talep edildi. Halen bu yazının yanıtı büyükşehir belediyesine ulaşmadı” dedi.

Erkan Demirci’den e-Skuter açıklaması

Alanya ve Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Erkan Demirci, kamuoyunda tepki çeken e-Skuter ile ilgili açıklamada bulundu. Son dönemde Alanya caddelerinde kullanılmaya başlayan elektrikli skuterlardan kaynaklı sorunların ilçe gündemine geldiğini gerek Antalya Büyükşehir Belediyesi, gerekse Alanya Belediyesi’nin haksız şekilde eleştirilere maruz kaldığını aktaran Demirci, “Daha önce mevzuatta yer almayan elektrikli skuter tanımı ve paylaşımlı elektrikli skuter kullanımına ilişkin hususlar 24.12.2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7261 sayılı yasayla 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na eklenerek bu araçlar yasal altyapıya kavuşturuldu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nca ortaklaşa çıkarılan Elektrikli Skuter Yönetmeliği ise 14.04.2021 Tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Yasa ve yönetmelik maddelerinin değerlendirilmesi sonucunda e-Skuter’ların ayrı bisiklet yolu ve bisiklet şeridi varsa taşıt yollarında kullanımı yasak. Azami hız sınırı 50 km/h ve üzerinde olan karayollarında kullanımı yasak. Yaya yollarında kullanımı yasaktır. Kamu nizamını bozacak, özel mülkiyeti ihlal edecek ve yayalar, engelliler veya hareket kısıtlılığı olan kişilerin güvenli ve bağımsız hareketlerini, araç ve yaya trafiğini engelleyecek şekilde park edilmesi, 15 yaşından küçüklerin e-Skuter kullanımı, 25 km/h ve üzerinde hız yapmaları yasak. UKOME kararında hız limiti 20 km/h ile sınırlandırıldı” dedi. 
“ALANYA BELEDİYESİ İLE İLGİSİ BULUNMUYOR”
Yasa ve yönetmelikte belirlenen kuralların denetim yetkisinin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı kolluk personeline ve belediye denetim birimlerine verildiğini açıklayan Demirci, “Yönetmelik hükümlerinden de görüldüğü üzere e-Skuter işletmeciliği için lisans (yetki belgesi) verilmesi işlemlerinin Antalya Büyükşehir ve Alanya Belediyesi ile ilgisi bulunmuyor. Yetki belgeleri Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nca veriliyor. e-Skuter sayıları UKOME tarafından belirleniyor. Araçların kullanım alanları ve diğer kurallar yasa ve yönetmelik hükümleriyle düzenlendi. Belediyelerin yetkisi bulunmuyor. Denetim yapma yetkisi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve belediyelere bırakıldı. Bu noktada araçların kullanımı ve park edildikleri yerlerle ilgili usulsüzlük yapılması halinde denetim, ceza yazma ve toplama yetkisi yukarıdaki kurumlara ait” diye konuştu. 

“MYPET’LERİN KULLANIMI İPTAL EDİLDİ”
Geçmişte Alanya’da kullanılan Mypet’lerin Alanya Belediye Meclisi’nin 01.10.2014 tarih ve 232 sayılı kararıyla iptal edildiğini hatırlatan Demirci, “Benzer bir karar Kemer ilçesinde de alındı ve aynı şekilde Mypet’lerin kullanımı yasaklandı. Kemer’de alınan ve Alanya ile aynı içerikteki bu karar bir işletmeci tarafından dava edilmiş ve Antalya 1. İdare Mahkemesi’nce alınan 2015/9 karar No’lu mahkeme kararı ile Mypet’lerin iptaline yönelik ilçe belediye meclis kararı iptal edildi. Başka bir ifadeyle anılan mahkeme kararıyla Kemer’de Mypet kiralanması serbest hale geldi. Konuya ilişkin 23.06.2021 tarihli UKOME kararında ise belediye meclis kararı ile e-Skuter’ların kullanımının yasaklandığı yerlerde e-Skuter kullanımına izin verilmeyeceği ifade edildi. Bu karardan da anlaşılacağı üzere UKOME e-Skuter kullanımını istemeyen belediyelerin meclis kararı alması durumunda e-Skuter kullanımına izin verilmeyeceğini belirtti.
“UKOME GENEL KURULU’NDA TEKRAR TARTIŞILACAK”
Süreç içerinde Karayolları Trafik Kanunu’nda 24.12.2020 tarihinde yapılan düzenlemelerle e-Skuter’lar kanuna ilave edildi ve araç olarak tanımlandı. Ardından bakanlık tarafından koşulları sağlayan firmalara yetki belgesi verildi. Yapılan bu düzenlemeler ve yetkilendirmelerin ardından e-Skuter’ların meclis kararıyla yasaklanması imkânı kalmadı sadece bir takım düzenlemeler yapılması mümkün hale geldi. Bu doğrultuda alınan 08.12.2021 tarihli UKOME kararında bakanlıktan yetki belgesi alan firmaların ilçelere göre çalıştırabileceği skuter sayıları yönetmelik kapsamında verilen izinlere göre değerlendirilmiş ve e-Skuter azami hız sınırı 20 km/h olarak tespit edildi. Son olarak 08.12.2021 tarihli UKOME kararına Alanya Belediyesi’nce düşülen şerh gereği Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma ve Raylı Sistem Dairesi Başkanlığı’nca, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 6. Bölge Müdürlüğü’ne 07.01.2022 tarihli yazı yazıldı. Bu yazıda Alanya Belediyesi’nin şerhleri ifade edilerek ilçe sınırlarında e-Skuter kullanımının yasaklanması talebine ilişkin izlenecek yolla ilgili görüş ve değerlendirilmesi talep edildi. Halen bu yazının yanıtı büyükşehir belediyesine ulaşmadı. Bakanlıktan gelecek olan değerlendirmeye göre Alanya sınırları içerisinde e-Skuter kullanımının yasaklanması hususu UKOME Genel Kurulu’nda tekrar tartışılacak” ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER