Alanya İnternet Haber
2022-03-26 16:43:30

YEMEKLERİ ÇOK ÇİĞNEMENİN VE YAVAŞ YEMENİN VÜCUDA ve SİNDİRİME FAYDALARI

Necati Topal

26 Mart 2022, 16:43

Sindirim, ilk olarak alınan besinin ağızda tükürük bezleri tarafından salgılanan sindirim salgıları ile başlar. Sofraya oturduğumuz zaman yemeye başladığımız andan itibaren yemek yeme ve iştah sinyali başlar ancak belirli bir süre geçtikten sonra beyinde tokluk hissi ortaya çıkar. Bu süre de yaklaşık olarak 20 dakikadır. Yemeğe oturduğumuzda ilk 20 dakikayı örneğin çorba ya da salata gibi hafif bir giriş yemeğiyle yavaş yavaş, oyalanarak geçirirsek salgılanan leptin(tokluk) hormonu beyne tokluk mesajını yollamış olur ve bizi çok kontrolsüz yemekten kurtartır.

Yiyecekler iyi Çiğnenmezse ne olur?

Besinler yeterince çiğnenmediğinde, sindirim en başından eksik başlamış olur. Ayrıca mide, pankreas, karaciğer ve bağırsakların işi zorlaşır. Büyük lokmalar halinde giden besinler bağırsak hareketliliğini azalasına sebep olur. Bu sebeple iyi çiğnemeden yemek yemek, şiş hissetmenize, hazımsızlık sorunlarına, gaz problemine ve kabızlığa neden olur. Sindirim sistemi için çiğneme işlemi büyük önem taşımaktadır. Yemek ne kadar iyi çiğnenirse, beyin sindirim sistemini o derece iyi hazırlar. Besinler o hadar kolay hazmedilir.

Yemeği çok çiğnenirse ne olur, faydaları nedir?

- İyi çiğnemek tükrük enzimlerini uyarır ve sindirimi artırır, kolaylaştırır.

 -Tükürüğün içerisindeki enzimler sindirime yardımcı olur.

 - Hazmı kolaylaştırır, bağırsak hareketliliğini arttırır ve iyileştirir.

Yemeği iyi ve çok çiğneyen lokmalardan gelen enerjiyi hemen enerji sistemine dahil ederler. Yemek lokmaları iyi çiğnendiğinde ağızdaki enzimlerle zengin bir sindirim gerçekleştirir. Kolay sindirim gerçekleşir ve besinlerin faydalarının emilebilirliği de artar. İyi çiğneme arttıkça, sindirim sistemi daha az yorulur ve sindirim süreci kısa sürer.

-İyi çiğneme, iyi sindirim olduğu için, Mide, pankreas, karaciğer ve bağırsaklar gibi kritik organlar rahat nefes almaya başlar.

-İnsülin dahil sindirim esnasında üretilen enzimlerin miktarı düşer. Hormon seviyelerinde anormallik gözükmez.

-Kanser dahil bir çok alerji ve diyabet hastalıklarının en önemli sebebi bağışıklık sisteminin çökmesi olduğunu düşünürsek, iyi sindirim ile bağışıklık

sistemini korunabilir.

-Eğer mevcutta hastalığı olan kişi, sağlıklı beslenip, iyi çiğnemeyi alışkanlık haline getirmeye başlarsa, bir çok sorunda iyi halleri hissedecektir.

-Şişmanlık yada obezitenin engellenmesi için kesinlikle, iyi çiğneme, küçük lokma yeme, çocukluk yaşlarından itibaren alışkanlık haline getirilmelidir.

Yemek sonrası şişkinlik, midede gaz sıkışması hissediyorsanız bunun sebebi de muhtemelen hızlı yemenizden kaynaklı olabilir. Çünkü lokmaları hızlıca ağzınıza götürdüğünüzde yemeğinizin yanında bir miktar da hava yutmuş olursunuz. 

Peki Hızlı yemenin önüne nasıl geçilebilir? 

Yemeğe başlamadan önce yiyecekleri küçük parçalara ayrımak, taneli yiyecekleri mümkün olduğu kadar tane tane ve arka arkaya tıkamayacak şekilde yemek önemlidir. Bu yöntem yeme hızınızı azaltmak için çok etkili olacaktır. Hızlı yiyorsanız, muhtemelen ağzınızdaki lokma henüz bitmeden ağzınıza bir çatal daha götürüyorsunuzdur. Burada o davranışı farketmek hem lokmayı ağzınızda hissedip daha çoklezzet almanızı sağlayacaktır.

Çataldaki lokmayı ağzınıza attığınızda; lokmaları ağzınızda daha uzun süre çevirmeye, ağzınızdakini çiğneyip yutuncaya kadar çatalı masaya bırakmaya çalışın. Zamanla yavaş yediğinizi fark edeceksiniz. Yemek yerken telefonla ilgilenmek, yazı okumak , televizyon seyretmek , bilgisayarla uğraşmak ne kadar yediğinizin kontrolünü güçleştirir ve hızlı yemenize neden olur. Bununla birlikte ayakta atıştırmak, araba kullanırken bir şeyler yemek de hızlı yemeye yol açar. Aynı zamanda bunlar bağırsak hareketliliğine en çok zarar veren davranışlardır. Kabızlıktan ve hazımsızlıktan korunmak içinde bu yeme davranışlarından kaçınmamız gerekmektedir.

Her şeye rağmen halen hızlı yediğinizi fark ettiğiniz an ,iki üç dakikalığına sofradan kalkın ve yavaş yemek üzere tekrar sofraya dönün. Bu yöntem yavaş yemeyi alışkanlık haline getirmenizi sağlayacaktır. Yeme hızını azalttığınızda ve çok çiğnemeye özen gösterdiğinizde, hazımsızlık, kabızlık, gaz ve şişkinlik probleminizle vedalaşmış olabilirsiniz. Üstelik kilo vermenize de yardımcı olucaktır. Çünkü diyet içerisinden güzel davranışlardan biri yemekleri çok çiğnemektir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.