MUTBİR Başkanı Mustafa Küçüker'in de katıldığı toplantıda sektöre çeki düzen getirmek için hazırlanan kanun teklifinin içeriğindeki bazı maddelerin işini hakkıyla yapan firmaların bile kapanmasına yol açabileceğinin altı çizildi. Ayrıca konutların boş kalmasının sadece inşaat ve emlak sektörüne değil, en küçük esnaftan en büyük işletmeye kadar çok büyük zararları olacağına dikkat çekildi.
Teklif kanunlaşmadan önce sektörün kaygılarının en üst düzeyde dile getirilmesine ve sesinin duyurulmasına ihtiyaç duyulduğunu dile getire Başkan Erdem, bunun için de ne gerekiyorsa yapacaklarını söyledi.
Başkan Erdem açıklamasında devamla şunları söyledi;
“KAYIT ALTINA ALINMASINA KARŞI DEĞİLİZ”
Esas olarak sektörün ciddi bir düzenlemeye ihtiyacı olduğu sadece kanun teklifini hazırlayan veya altına imzasını atan vekillerimizin değil, turizm sektör temsilcilerinin de ortak görüşüdür. Ancak hazırlanan teklifteki bazı maddelerin sektörün gerçekleri ile çelişmemesi de en az düzenlemeye olan ihtiyaç kadar önem taşımaktadır. Amacı; “Kayıt dışı kazancın engellenmesi” olarak hazırlanan kanun tasarısının bu haliyle yasalaşması halinde turizm sektörü üzerinde ciddi olumsuz etkileri olacağı ve ülkemizin turizm gelirlerini de aynı şekilde olumsuz etkileyeceğini düşünmekteyiz. Bizler bu konutların kayıt alınması ile hem güvenlik hem hijyen ve hem de vergisel konularda tedbirlerin alınması konusunda atılacak adımları sonuna kadar destekliyoruz.
ERDEM; “YASAKLAMAK VEYA ORTADAN KALDIRMAK ÇÖZÜM DEĞİL”
Ancak uygulamayı zorlaştıracak kararlarla bir nevi yasaklanması veya ortadan kaldırılmasının yarardan çok zararı olacağını düşünüyoruz. Çünkü Dünya turizminde 7 milyon ev hizmet vermekte ve turizm amaçlı ev konaklaması da 220 Milyar Dolar büyüklüğe ulaşmaktadır. Ülkemizde ise bu rakamın 1 Milyar Dolar büyüklüğünde olduğu düşünülmektedir. Bu rakamın sadece inşaatçı ve emlakçıyı değil, en küçük esnafından en büyüğüne kadar hepsini de kapsadığını söylemek gerekiyor.
“ŞEHİR MERKEZİNDE YATAK SAYISI AZALDI VE APART MÜŞTERİSİ ARTIK KONUT TERCİH EDİYOR”
Üstelik ev konaklaması tercihinde bulunan turistlerin profilinin kanun teklifi içinde dikkate alınmadığı açık biçimde görülmektedir. Yasaklar veya kısıtlamaların otel müşterilerini arttıracağı yanılgıdır ve gerçek olan bu tercihi yapanların büyük çoğunluğunun rakip ülkelere kayacak olmasıdır. Bu da biraz önce ifade ettiğimiz gibi ülkemizin 1 milyar dolara yakın kayıp yaşayacağına işarettir. Üstelik apart otellerin özellikle merkezde tamamen yok olma noktasına geldiği gerçeği ile de karşı karşıyayız. Özellikle İskandinav Pazarı önce apartların kapanması ve şimdi de konutların kiralanmasını engelleyecek bu kanun teklifi nedeniyle Alanya’ya gelmekten vazgeçecektir”
SADECE İNŞAATÇI, EMLAKÇI, OTELCİ DEĞİL TÜM SEKTÖRLER BİZİ DESTEKLİYOR”
Toplantıdan sonra açıklamalarına devam eden ALTSO Başkanı, “Bugüne kadar yüksek fiyatlar ve kiraların sorumlusu müteahhitler olarak gösteriliyordu. Böyle bir algı var desek daha doğru olur. Ancak şu anda çok sayıda atıl vaziyette konut var. Boş dairelerin sayısı hızla artıyor. Fiyatlarda düşme söz konusu değil. Ama bu konutların dolması bakkalından manavına, kasabından sanayicisine, restoranından tekstilcisine kadar herkesin yararına olur. Çünkü bu konutlarda kiralama süreleri otellerden fazla ve tüm ihtiyaçlarını şehir esnafından elde ediyorlar. Hatta şu anda bile çarşı ve sokak esnafı şikayetlerini bizlere iletmeye başladı. Onlar da bu konutların biran önce dolmasını dört gözle bekliyorlar. ”dedi.
“SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ”
Konuşmasının sonunda kanun teklifindeki bazı maddelerin değişmesi için sektör temsilcileri ile birlikte omuz omuza çalışacaklarını dile getiren Erdem; “ Birlikte, ortak akılla mücadelimizi sürdüreceğiz. Teklif kanunlaşmadan önce sektör temsilcilerinin de görüşünün alınacağına inanıyoruz. Gerekirse bir heyet ile Ankara’da da girişimlerimiz sürecek” dedi.